SPLO�NA GESLA O HRANJENJU
U�ivajmo hrano sede (nikoli stoje, med hojo ali vo�njo).
Prehrana naj bo redna (zajtrk, kosilo, ve�erja, 1-2 malici).
Za pou�itje glavnih obrokov si vzemimo 10-30 minut. Hrano dobro pre�ve�imo.
U�ivajmo �imbolj raznovrstno hrano.
Ne pretiravajmo s hrano.

ZLATA PRAVILA ZA PRIPRAVO HRANE
Izbirajmo hrano, ki je ustrezno tehnolo�ko predelana (pasterizirano mleko, dobro o�i��eno sadje in zelenjavo).
Kuhajmo hrano temeljito - Toplotno neobdelana hrana je mnogokrat kontaminirana s patogenimi mikroorganizmi. Pravilna in ustrezna toplotna obdelava bo uni�ila patogene mikroorganizme, vendar bodimo pozorni, kajti temperatura 70 stopinj Celzija mora biti dose�ena v vseh delih �ivila.
Skuhano hrano moramo postre�i oziroma pojesti takoj. �e se skuhana hrana ohlaja na sobni temperaturi mikroorganizmi ponovno za�no s svojim delovanjem. �e je predolgo na sobni temperaturi pred u�ivanjem je mo�nost rasti mikroorganizmov mnogo ve�ja. Zau�ijmo hrano kar najhitreje po kon�anem postopku toplotne obdelave.
Pozorni bodimo pri ponovnem pogrevanju hrane oz. jedi. Ohladitev �e kuhane jedi sicer upo�asni delovanje mikroorganizmov, vendar jih ne uni�i. Ko hrano ponovno segrevamo jo moramo v celoti segreti na okoli 70 stopinj Celzija zaradi mikroorganizmov.
Vzdr�ujmo �isto kuhinjo in ves pripravljalni pribor, ki ga v pripravi hrane uporabljamo! Paziti moramo tudi na obleko - delovno obleko!
�ivila za��itimo pred insekti in glodalci!
Uporabljajmo �isto vodo! Posebno pozorni bodimo pri pripravi otro�ke hrane!

RITEM PREHRANJEVANJA
Ritem prehranjevanja predstavlja �tevilo dnevnih obrokov in �asovni razmak med njimi.
Strokovnjaki so ugotovili, da je za na�e zdravje, dobro psihi�no in fizi�no po�utje pomembno �tevilo zau�itih obrokov. Tako naj bi imel �lovek najmanj tri redne obroke dnevno, �e bolje pa je, da je to �tevilo ve�je. Redni dnevni obroki naj bi bili zau�iti v �asovnem razmaku 3-4 ur.
Vmesnih prigrizkov naj ne bi bilo, saj z njimi najve�krat zvi�ujemo le vneseno energijo. �e brez prigrizkov med obroki ne gre potem dajmo prednost sadju in zelenjavi (namesto �okolade, keksov, �ipsa, itd.)
S pravilnim ritmom prehranjevanja organizmu zagotavljamo stalno preskrbo s hranljivimi snovmi in potrebno energijo, ki jo potrebujemo za opravljanje vseh funkcij.
Zanimivi so rezultati raziskave, ki ka�ejo, da je med ljudmi, ki imajo manj�e �tevilo dnevnih obrokov, mnogo ve� takih, ki imajo zvi�ano telesno maso in ve� drugih nev�e�nosti.
Zadnji dnevni obrok zau�ijmo vsaj 3 ure pred spanjem!
|