Zdrava prehranaZDRAVA PREHRANA

Na pragu tretjega tisočletja, ko smo priča neslutenemu razvoju znanosti in tehnologije in smo zasuti z informacijami vseh vrst, pa se za jedilno mizo kar pogosto znajdemo pred jedili, ki sodijo v preteklost - v čase, ko je veljalo načelo, da je treba jesti obilno in "močno" hrano. Vednost o posameznih prehranskih sestavinah je odtlej tako napredovala, da vemo dokaj natančno, kaj je za človekov organizem koristno in kaj ne. Človeško telo potrebuje za svoje delovanje hrano. Od nas samih pa je odvisno, kakšne prehranske gradnike bomo vnašali v naše telo; kakšno količino hrane bomo zaužili in kakšne sestavine bo imela. In vemo, kako se bo nanje zdravstveno odzivalo naše telo. V želji, da bi začeli spreminjati naše prehranske navade, se je Ministrstvo za zdravstvo odločilo za objavo nekaterih prehranskih nasvetov in receptov, ki so v skladu s prehranskimi navodili Svetovne zdravstvene organizacije. Od odziva uporabnikov spletnih strani je odvisno, v kolikšni meri in kako bomo te strani v prihodnosti razvijali in dopolnjevali.

VSEBINA POGLAVIJ

kazalkaŽIVILA

  kazalkaSPLOŠNO O ŽIVILIH
  OSNOVNE VRSTE ŽIVIL
Škrobna živila, zelenjava, stročnice, sadje, gobe, meso, ribe, mleko, maščobe, začimbe, pijače
 

OSNOVNE SESTAVINE ŽIVIL
Beljakovine, ogljikovi hidrati, prehranske vlaknine, maščobe, vitamini, minerali


  kazalkaVAROVALNA ŽIVILA
  DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA SLOVENIJE
  KRITERIJI ZA VAROVALNA ŽIVILA
  SPISEK VAROVALNIH ŽIVIL

  kazalkaSHRANJEVANJE ŽIVIL
  BIOLOŠKI NAČIN
  KEMIČNI NAČIN
  FIZIKALNI NAČIN
Zamrzovalna skrinja ali omara, pravilno hranjenje živil v hladilniku, jedi v zamrzovalniku

kazalkaPRIPRAVA HRANE

TOPLOTNA OBDELAVA HRANE
Dušenje, praženje, žar, cvrenje, blanširanje

KAKO KUHAMO
Pripravljanje hrane, domače mere za merjenje živil

PRIHRANKI PRI KUHANJU
Steklokeramična plošča, mikrovalovna plošča, električne pečice, pomivanje posode, pomivalni stroji, kam z gospodinjskimi odpadki?

kazalkaNASVETI

SPLOŠNA GESLA O HRANJENJU

ZLATA PRAVILA ZA PRIPRAVO HRANE

RITEM PREHRANJEVANJA