HRANJENJE IN KONZERVIRANJE ŽIVIL FIZIKALNI NAČIN Pri biološkem načinu izkoriščamo delovanje mikroorganizmov, ki ustvarijo okolje neugodno za rast drugih, nezaželenih. Kot primer lahko omenimo kisanje zelja in repe, kjer se razmnožujejo mlečnokislinske bakterije, ki encimsko pretvarjajo ogljikove hidrate v mlečno kislino. S soljenjem so si pomagale že naše prababice in prav tako njihove prednice. Sol odvzame mikroroganizmom znatne količine vode, s čimer zavre njihovo delovanje in s tem živilo zaščiti pred kvarjenjem. Med kemična sredstva prištevamo tudi sladkor, kis, etilni alkohol ter razne kisline. Pasterizacija živil pri temperaturi 75 - 95 o C predstavlja preprost in dokaj zanesljiv način njihove predelave. Tako ohrani kar precej svojega naravnega okusa, aromo, obliko in hranilno vrednost. Pasterizacija zahteva ustrezno posodo in skrbnost pri izvajanju postopka. S sušenjem odtegnemo sadju, zelenjavi in drugim živilom vsaj 15% vode, kar onemogoča razvoj bakterij. Pri tem prastarem postopku potrebujemo za shranjevanje suh, zračen in topel prostor. S sušenjem ohranimo v sadju in zelenjavi precej koristnih snovi. Zmrzovanje je shranjevanje živil s pomočjo nizkih temperatur do -20 oC. Z njim ustavimo večino biokemičnih ter encimskih sprememb ter delovanje mikroorganizmov. Živila ostanejo po zmrzovanju po barvi okusu in biološki vrednosti podobna svežim. Zamrzovalna skrinja ali zamrzovalna omara Zamrzovanje shrankov za daljši čas je naraven način konzerviranja. Zamrznjena živila so po barvi, okusu in biološki vrednosti podobna svežim. Prednost zamrzovanja je tudi v tem, da je delo opravljeno hitro, brez posebnega napora. Z zamrzovanjem si pomagamo ob izjemnih priložnostih (sezonski nakupi, večja in ugodnejša ponudba na tržnici, ...). Prehrano lahko dolgoročno načrtujemo, če imamo na zalogi pestro izbiro shrankov iz vseh letnih časov. Seveda pa za zamrzovanje potrebujemo zamrzovalno skrinjo ali omaro. Za katero se bomo odločili, je odvisno on nas samih. Za lažjo odločitev vam ponujamo pregled pomanjkljivosti in prednosti:
Če so omarina vrata tesno zaprta, preskusimo tako, da pripremo list papirja, ki ga izpod zaprtih vrat ne moremo izvleči. Pravilno hranjenje živil v hladilniku Živila, ki jih omenjamo, shranjujemo v hladilniku pri temperaturi me +2 in +6 stopinjami Celzija.
|